niedziela, 26 sierpnia 2018

pieczeń mielona..

cześć..
mielone można przyrządzić na setki sposobów , dla bardziej wytrwałych polecam pieczeń z mielonego , ale nie byle jaką tylko faszerowaną..
Potrzeba 1 kg mielonego z łopatki , które się przygotowuje standardowo jak każde mielone ,robimy z tego płaski " placek", który posypać należy majerankiem, na to smarujemy dobrą musztardą po całości .
Na musztardę rozkładamy cienkie plasterki boczku parzonego lub wędzonego wg smaku i własnego gustu , ja daję jeden i drugi ..na boczuś utarte i przesmażone pieczarki ( duże oczka na tarce ) wraz z cebulką , rozgnieciony czosnek , i utarte odsączone ogórki kiszone ( pieczarki pudełko Lidlowe )...
Całość zwijamy w rulon,wkładamy do dużego garnka do pieczenia ( brytwanna ) i obsmażyć z każdej strony ...potem na 40 do 60 minut do piekarnika 180 stopni ..
Wytopi się pyszny tłuszczyk-sosik można go zaprawić śmietanką ale nie potrzeba,,
Pieczeń jest dobra na ciepło i pyszna na chlebek na zimno ..:)
na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz