cześć
Tyle ile kuchni , gospodyń ,kucharzy,łasuchów tyle smaków i aromatów...i tu klops ...
Tak najzwyklejszy klops , mielony , pulpet w zależności jak będzie się pitrasił ..
Wystarczy :
0,5 kg mielonej łopatki/szynki
pieprz
sól
majeranek
czosnek
cebulka
czerstwa bułka namoczona w mleku
jajko
robimy klasycznego klopsa mielonego ( cebulkę można podsmażyć ) ..formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego no może ciut większe i ugotować je w rosole ...nie stracą wtedy smaku po wystygnięciu zalać klasyczną zalewą słodko-kwaśną podobną do tej dla śledzików :
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki oleju
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
słodka lub ostra papryka ( wg uznania )
1 słoik łagodnego ketchupu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
wszystko odstawić na parę dni ,,,niech smaki się wymieszają ,aromaty połączą ..
Super sprawa jako zakąska ..
U mnie nie maja szans na długie stanie ....za dobre ...
na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też...
Czytam i akurat głodna jestem... idę do kuchni, może coś znajdę :)
OdpowiedzUsuń