niedziela, 28 stycznia 2024

Ser & spółka

Cześć...

Ser jaki jest każdy widzi, ale czy wszyscy wiedzą z jakiego mleka on pochodzi, jak łączyć smaki? Ile jest gatunków sera żeby opowiedzieć, to będzie temat galaktyka. Skupimy się na tych najbardziej znanych, lubianych..
BRIE... 
 ser kremowy podpuszczkowy z krowiego mleka o pieczarkowo ziemistym zapachu z delikatną skórką. Wino pasujące do tego sera to Pinot Noir czerwone. Co można z niego zrobić? Ser zapiec w piekarniku aż się rozpuści wewnątrz, następnie udekorować go truskawkami znużonymi w miodzie i posypać orzechami.

CHEDDAR... 
pochodzi z Anglii, jest typem sera twardego podpuszczkowego z krowiego mleka. Zawiera ok 25 % tłuszczu i ma barwę pomarańczową. Wino do Cheddara to Cabernet Sauvignon, białe Sauternes, albo czerwone Porto. Co można zrobić? Idealny się wydaje jabłecznik. Klasyczny jabłecznik z dodatkiem sera wykończony orzechami włoskimi.
GOUDA... 
Rodzaj sera z krowiego mleka, podpuszczkowego dojrzewającego półtwardego. Najlepsza Gouda dojrzewa 6 tygodni  i cechuje się doskonałym zapachem. Delikatna w smaku, chociaż jego intensywność zależy od wieku sera. Polecane wino to Pinot Noir, Pinot Gris, Sauvignon Blance. Jak łączyć Goudę? Morele pozbawić pestek, w ich miejsce zetrzeć ser, dodać odrobinę tymianku kropelkę miodu i zapiec w piekarniku na koniec dodać tłuczone migdały.
COMTE.. 
Ser krowi produkcji francuskiej, półtwardy. Ten ser charakteryzuje kilka rodzajów zależnych od czasu i miejsca leżakowania. Jeden z najlepiej rozpoznawalnych serów Francji. Wino idące w parze to białe Petit Chablis, białe alzackie Pinot Blance. Dodając COMTE do sera twarogowego otrzymamy pyszny, wytrawny sernik, który w połączeniu z wiśniami i orzechami laskowymi przeniesie nas do krainy świetnych smaków.
BLUE..
Ten ser pochodzi z mleka krowiego, Owczego o lub koziego  z dodatkiem grzyba Penicilinum, dzięki czemu powstaje pleśń niebieska, niebiesko-zielona, lub szara dzięki czemu ma swoisty zapach. Można tu wymienić Roqueforta, Gorgonzolę, Stoltona. Ich ostry i lekko słony smak przyciąga smakoszy z całego świata. Jakie wino? Polecam Sauvignon Blance Visigodo, Rueda. Do sera pleśniowego pasują figi. Rozcinamy figę tak aby nafaszerować ją serem zapiekamy i można posypać orzechami.
GOATS... 
Ser łączony z mleka koziego i Owczego. Zaskakuje idealnie zbilansowanym smakiem. Ma wyraźny smak mleka koziego a mleko Owcze dodaje jemu łagodnosci. Pochodzenie - Holandia. Wino które będzie tu pasować to wytrawne białe Sauvignon Blance. Jako ciekawostka Goats zawiera mało laktozy więc warto o tym pomyśleć. Jak to jeść? A chociażby w formie przystawki, przekąski.. Kawałki sera zajadać z winogronem i orzechami.Łączenia smaków czasem zaskakują, ale to jest właśnie genialna alchemia kuchni. Dobrej zabawy, niech moc smaków będzie z Wami. 
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz