niedziela, 3 października 2021

Wege szmege

 Cześć..


Oczywiście wege szmege nie ma na celu zniechęcić nikogo do kuchni wege , powiem Wam w tajemnicy że jest bomba . Już dawno miałem ochotę na coś lekkiego , na szybko , na coś co każdy z nas ogarnie. Całość zajmie chwilę a konsumpcja to będzie moment :).

Będziemy potrzebować :

- krewetki ( miseczka , ale jak lubicie można więcej )
- passata pomidorowa
-szalotki 
-czosnek
-makaron ryżowy
-cukinia vel kabaczek ( takie zielone )
-serca karczochów
-świeży żółty pomodoro
-przyprawy


No to lecimy, szalotkę pokroić w paski , a z cukinii zrobić spagetti . Makaron ryżowy zalać wrzątkiem na około 10 minut, nasze krewetki smażymy na oleju z po 5 minut na stronę doprawiając z odrobiną cebulki i czosnku . Sam osobiście dodałem przyprawę BBQ i wyszło super.
Jak się krewetki już usmażą przełożyć do miski i na tym samym tłuszczu dodajemy resztę cebulki , czosnku nasze spagetti z cukinii serca karczochów , świeżego pomidora, dosłownie po 5 minutach dodać nasz makaron ryżowy , passatę i krewetki . parę razy przemieszać , ewentualnie doprawić. Oczywiście można iść dalej tak ja chciałem ale mój wujek alzheimer zapomniał mi przypomnieć żeby na końcu dodać troszkę parmezanu i pokrojoną zieloną pietruszkę .Mało tego nie przypomniał mi nawet w sklepie że warto by kupić bo może się przyda ... :)
Ale i tak wyszło pysznie skoro wiedźma i jędza ( czytaj moje kochane córki ) chciały jeszcze ..


Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz