niedziela, 4 lipca 2021

Wino z hibiskusa

Cześć... 

Dla odmiany może dziś coś dla dorosłych... Wino z hibiskusa jest ciekawym odkryciem, oczywiście znawcy win nawet nie spojrzą na taki napitek, ale smakosze domowych wyrobów spokojnie. Łatwe w wykonaniu, potrzeba:
-butle 5 l
-suszone kwiaty hibiskusa 100g
-cukier ok 1 kg
-drożdże do wina czerwonego ( ja użyłem do Malagi)
Susz zalewamy wrzątkiem niech się naparzy  ok 5 minut uwaga użyć tylko 4 l wody ponieważ mocno się burzy przez ok 3 tygodnie. Napar wraz z kwiatami przelać do butli dodać cukier i do zimniego nastawu drożdże. Praca... 3-4 tygodnie... Zlać i odstawić do klarowania na 4-6 tygodni. Wino jest praktycznie gotowe do picia, ciekawe w smaku,ciemna bordowa barwa, lekko kwaskowe, najlepsze chłodne. Wartość % jakieś 7% wystarczy.. Pamiętajmy ze wino to też alkohol i wskazany jest umiar.

Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz