czwartek, 3 czerwca 2021

Krewetki

 Cześć ..

Krewetka nie jedno ma imię :) cóż mogą być te tyci maluszki , mogą być tygrysie , białe bardzo cenione w kuchni , czerwone argentyńskie , grenlandzkie . Dlaczego warto jeść krewetki ? ponieważ są bogate w wysokowartościowe i łatwo przyswajalne białko . Są dobrze trawione i posiadają dużo aminokwasów , zawierają dużo potasu . Zawierają również selen , który chroni nasze serca i jest jednocześnie silnym antyoksydantem. Krewetki są też nośnikami witamin z grupy B , PP która chroni tarczycę , obniża cholesterol. W naturze żyje blisko 2500 przedstawicieli tych skorupiaków , ale do kuchni trafia tylko niewielka ich ilość.

Prosty przepis na krewetki :

Obrane i sprawione krewetki dusimy na dobrym zdrowym tłuszczu z odrobiną czosnku , chili , pomidorów , dodając natkę pietruszki , sól do smaku - smażymy krótko bo będą gumowe ..

Efekt końcowy jak zawsze super ..

Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz