piątek, 11 czerwca 2021

Karkówka w śmietanie

 Cześć...

No i co na obiad ? Pytanie jak pytanie ale zadawane w milionach domów , gdzie kanapowe leniwce oczekują na słowa: ..podano do stołu :). Karkówka ma szerokie zastosowanie - na grila , pieczeń , kotleta czy gulasz. Ale dobrze zrobiona karkówka to wyzwanie . A wystarczy ją dobrze zamarynować ( oliwa + przyprawy które lubimy + musztarda akurat użyłem czeskiej ) tak na noc do lodówki, potem na rozgrzany tłuszczyk , czekamy aż się zarumieni . Odwracamy znowu chwilka cierpliwości można w tym czasie podsypać pokrojoną cebulką , dodać pieczarki jeszcze doprawić jak tego wymaga sytuacja i w końcu zalewamy bulionem . Po około 1 godzinie ,no godzinie i 15 minutach dodać śmietanę 30% i jeszcze chwilkę dusić . Podałem z miksem lodówkowym czyli mieszanką pomidorów , ogórka zielonego , ogórka małosolnego , papryki, rzodkiewka  ..dajcie wszystko co kolorowe świeże , wszystko co nadaje smak i radość jedzenia uwaga na sól .. daje smak ale jest be. 


Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz