Mamy święta Wielkiejnocy, a jak Wielkanoc to żurek, pasztety, kiełbasy, szynki, babki, mazurki i..... Miętka wieczorem 😀.. Wiadomo że spotykamy się z bliskimi i wypada ich jakoś ugościć. Dziś żurek niby proste, ale każdy ma swój sprawdzony przepis. Osobiście gotuję na wywarze z wędzonych kości, boczku, białej kiełbasy oraz polskiej kiełbasy - wszystkiego po pół kilograma, wszystko pokrojone w kostkę z wyjątkiem kości. Do wywaru dodaję włoszczyznę pokrojoną w paski i jedną pokrojoną cebulkę w kostkę. Kiedy wszystko się ugotuje około 45 minut zalewam wywar zakwasem dodaję czosnek do smaku, pieprz i duuuzo majeranku 😀 oraz ziemniaki dla fantazji można dodać śmietanę 18 % ale z umiarem... Efekt końcowy bomba... Polecam, smacznego..
Na dziś to tyle... Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz