poniedziałek, 12 kwietnia 2021

Chlebek ziołowy z serem

 Cześć..

Kiedyś dawno temu jadłem chlebek ziołowy taki odrywany i naszła mnie ochota , aby samemu taki chlebek zrobić ale oczywiście muszę swoje trzy grosze dołożyć. Wykonanie jest bardzo proste ..

 


Około 40 gram drożdży rozpuszczamy w ciepłym mleku tak 3/4 szklanki + pół szklanki wody + łyżeczka cukru , czekamy aż drożdże wyrosną . 600 gram mąki + pół łyżeczki soli + jajco + 4 łyżki oliwy mieszamy razem z uzyskanym rozczynem . Odstawimy w ciepłe miejsce na 40-50 minut niech obie urośnie. Wyrośnięte ciasto trzeba jeszcze potem wyrobić , powinno być lekkie , pulchnie nie kleić się do rąk .. Następnie wałkujemy je na placek wielkości 50 x50 na " oko". Smarujemy roztopionym masełkiem

w tym miejscu wypada posypać naszymi świeżymi ziołami : koperek zielony , pietruszka , troszkę czosnku , można dodać ulubione suszone zioła ..oraz sterty ser np. pecorino..
całość kroimy wzdłuż w paski ...
następnie zwijamy i układamy we foremce..


na górze położyć kawałki masła i posypać resztą ziół ..




Piekarnik nagrzany do 180 stopni , pieczemy ok . 30 minut ...przed włożeniem foremki do piekarnika odstawić na 20 minut , przykryć jeszcze wyrośnie ...Smacznego ... najbardziej denerwuje czas oczekiwania , kiedy zapach pieczonego chleba rozchodzi się po domu ,,,

Na dziś to tyle... Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też. 




 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz