niedziela, 5 lutego 2023

Chlebek z patelni

Cześć...

Od samego rana w piątek wiedźma z jędzą ( moje kochane córki ) marudziły tata zrób coś dobrego ,tata co w weekend będzie na kolację , tata ,tata .... no i wygrały . Właściwie trudno stwierdzić czy to będzie chlebek czy coś na wzór hiszpańskiej tortili, czy może odmiana dzikiego omleta, ale powoli... Do miski wbijamy 4 jajca całe jajca, pół szklanki mleka, szczypta soli, łyżeczka cukru, szklanka mąki, spora łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko razem wymieszać, odstawić na bok. Na desce kroimy dowolne dodatki coś co lubimy u mnie była: zielona cebulka ze szczypiorkiem, pieczarki, papryka, utarty jeden surowy ziemniak - odcisnąć wodę, odrobina wędzonego ptaka w systemie kura. Drobno pokroić, dodać do jajcarskiej masy... Wymieszać.. Wylać na rozgrzaną patelkę posmarowaną masłem  połowę masy, posypać startym serem mozarella, chedar wylać resztę masy. Nakryć i smażyć czy piec aż złapie złoty kolor. Następnie akrobatycznie odwracamy i smażymy z drugiej strony. Oczywiście Sól, pieprz też powinny znaleźć się w użyciu. Prawda że proste.. Powstanie smaczny ciągutek 😀który swym smakiem zadowoli każdego. Niech moc smaków będzie z Wami .
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz