Soffritto, sofregit, Sofrito, refogado to podstawa w kuchni śródziemnomorskiej, latynoamerykanskiej, hiszpańskiej, włoskiej, portugalskiej. Zwykle składa się aromatycznych warzyw pokrojonych w małą kostkę i smażonych lub duszonych na oleju. W skład zazwyczaj wchodzi marchew, seler naciowy oraz cebula, ale dodawany bywa również czosnek oraz aromatyczne zioła. Wszytko jest w trakcie duszenia zalewane winem w zależności od potrzeb od białego po czerwone. Soffritto wspaniałe podkreśla smak wielu potraw jak choćby sos boloński, czy ragu alla boloniese. Najlepszym garnkiem jest ten z nieprzywierającym dnem oraz wysokimi krawędziami dla łatwości mieszania. Najlepszym tłuszczem jest oliwa z oliwek z odrobiną masła. Istotne jest to aby nasze warzywa wrzucać na zimny olej i stopniowo podgrzewać często mieszając spowoduje to stopniowe uwalnianie aromatów. Pamiętajmy o podlewaniu winem około 200 ml dopełniając bulionem warzywnym. Kiedy już mamy gotową bazę można dodać łopatkę, karkówkę albo wołowinę na pieczeń co tam jest w domowym igloo 😀Mięso można zalać Passata pomidorową w 3/4 wysokości i powoli dusić (2 godziny) na małym ogniu będzie bardzo miękkie i kruche. Podawać z ryżem, makaronem świeżym pieczywem. Smacznego.
Tym razem zdęcie z neta :)
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz