Avocado zielona gruszka, która gości na wielu stołach całego świata. Bardzo zdrowy i odżywczy owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Oraz kwasy Omega 3 i Omega 6.Podobno nazwa avokado w języku Azteków pochodzi od słowa Ahuacuatl i oznacza drzewo na którym rosną jądra. Zwał jak zwał ważne że smaczne. Podobno uprawa avocado przynosi większe zyski od sprzedaży kokainy, jest tylko jeden problem. Aby wyrosło jedno do trzech avocado potrzeba aż 250 do 300 litrów wody.
Sałatka z avocado pełna zieleni, soczysta, lekko chrupiąca a jednocześnie bogata w witaminy. Prosta i szybka w wykonaniu, wystarczy tylko :
Garść roszponki która będzie łóżeczkiem dla plasterków avocado. Aby podkreślić smak dodamy wytopione skwareczki z boczku, chrupkości nam przychyli kilka grzanek z chleba by na końcu rozgościło się jajko w koszulce lub jak kto woli jajko poche.. Fantazyjnie posypujemy wszystko kiełkami lub dajemy rukiew wodną. Złote kolory lata to słodka kukurydza. Ale brakuje coś czerwonego... Wiem pomidor... Sezam, Czarnuszka dopina wszystko na klucz. 😀 Proste, smaczne, niedrogie, szybkie...gotowanie nie musi być trudne, bawmy się nim, odkrywajmy smaki, łączmy je. Niech nasze kuchnie będą pełne wonnej alchemii... Smacznego.
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz