Francja elegancja jak powiedział klasyk. Żeby zjeść ślimaki nie trzeba jechać do Paryża, wystarczą zakupy w naszej ulubionej sieci. Kupujemy ciasto francuskie na które nakładamy odrobinę przecieru pomidorowego, lub smarujemy roztopionym masłem. Na to wszystko nakładamy lekko zblanszowany na patelni szpinak baby. Doprawić wg.uznania.Dodać wytopione skwareczki z boczku i zasypać tartym serem, typu Gouda, Feta. Zwijamy wszystko w rulon i tniemy na porcję ok 2 cm. Układać na blaszce, można posmarować roklepanym jajcem. Do pieca na 180 stopni, dobrze jest go nagrzać i pieczemy na złoto. Jest to ok 25 do 30 minut. Zajedac na zimno i ciepło... Moja szarańcza domowa tupała przed wejściem do kuchni nie mogąc się doczekać kiedy będzie gotowe. Parząc sobie usta i języki zaglądali czy będzie jeszcze jedna blaszka 😀. Prosto, szybko... Smacznego...
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz