Cześć....
Wygrzebane gdzieś w internecie proste i niedrogie podpłomyki serowe , stanowiące super przekąski zarówno na ciepło jak i zimno.
Wystarczy że 200 ml ciepłej wody wymieszamy z łyżeczką soli i dobrze wymieszamy do tego 150 g mąki pszennej i mieszamy . Do uzyskanej masy dodajemy kolejne 150 g mąki i zagniatamy ciasto, będzie ono lekko kleiste ale my się nie boimy wyzwań :) więc dajemy jemu odpocząć 15 minut. Po tym czasie podsypać mąką i wyjąć na stół , podzielić na 4 części zrobić kulki i cienko rozwałkować .Uzyskany placek posmarować roztopionym masłem i obsypać tartym serem typu Gołda , Mozarella...a najlepiej takim jaki lubicie , dodatkowo posypać sezamem albo czarnuszką albo .....Zwijamy nasz podpłomyk w rulonik zawijając wszystko do środka.
Uzyskane cygaro zwijamy w ślimaka i ponownie wałkujemy ...Pieczemy na patelni posmarowanej masłem na złoty kolor z dwóch stron.
Efekt końcowy miło zaskakuje , myślę że każdy niejadek chętnie spróbuje tej przekąski , oczywiście z nadzieniem można kombinować np szpinak z łososiem, pieczony kurczak i pieczarki ...wena twórcza stoi przed Wami otworem, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Smacznego ...
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz