Kurczak Jerk co to jest!!? To smak wielu kultur Karaibów. Kuchni afrykanskiej, chińskiej, kuchni indii wymieszanych z rdzenną kuchnią. Karaiby to nie tylko piękne plaże z cudownym miękkim piaskiem, szum morza z cudownie czystą wodą pełną kolorowych ryb i smacznych homarów. To też kuchnia bogata w smaki i kolory. To wyspy z wesołymi ludźmi, którzy mają mniejsze czy większe kłopoty... Słońce tam nigdy nie zachodzi, a zabawa trwa całą dobę. Dziś proste w przygotowaniu danie. Kurczak Jerk. Uda lub piersi z kurczaka (4-6 sztuk) nacinamy i nacieramy marynatą z : utartej na tarce cebuli, imbiru wielkości kciuka, kurkuma spora łyżeczka, czosnek 2 duże ząbki, ostra papryczka może być chili, scotch bonnet sos sojowy ok łyżeczka, tymianek łyżka octu winnego można zastąpić sokiem z limonki, łyżka ziela angielskiego ,łyżka pieprzu, odrobina cynamonu , łyżka brązowego cukru , ciut gałki muszkatałowej . Uwaga na papryczkę SB ma moc ...pali na wejsciu i czasem na wyjściu :) Wszystko dobrze utrzeć w moździerzu. Mięso natrzeć naszą marynatą na dobę. Po tym czasie pieczemy na grillu nogi ok 45 - 50 minut pierś 25.-35.... ewentualnie w piekarniku . Podawać na salacie ze świeżych pomidorów. Sałaty, cebulki, mango, ogórka. Polecam, bardzo proste, szybkie w wykonaniu nie licząc czasu marynowania 😀. Smacznego...
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz