Cześć...
Szare kluchy, żelazne , gumowe pyzy ...zwał jak zwał ale są to kluchy z surowych ziemniaków , a dlaczego szare ? ponieważ się utleniają podczas przygotowania. Najbardziej znana potrawa we Wielkopolsce i okolicach . Doskonała w swej prostocie , smaku oraz mały koszt . Surowe pyry ok. 2 kg zetrzeć na małych oczkach jak na plędze i dać na sitko niech woda odkapnie. Zbieramy ustaną na dnie skrobię , dodajemy mąkę az do uzyskania konsystencji bardzo , bardzo gęstej śmietany, pamiętajmy jeszcze o 1 jajku . Gotujemy we wrzątku zgarniając łyżką do garnka aż wypłyną ( potem jeszcze ok 5 - 8 minut ) . Podawać z ugotowaną kwaśną kapustą , a same kluski okrasić wysmażonym boczkiem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem . Smacznego...
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz