Cześć..
Humus to pasta ze zmiksowanej ciecierzycy z dodatkiem soku z cytryny ,pasty tahini oraz lodowatej wody. Możemy iść na łatwiznę i zmiksować słoik gotowej ciecierzycy.
Proporcje na 100 g cieciorki dajemy łyżeczkę pasty tahini , szczypta soli i pieprzu , sok z jednej cytryny , ząbek czosnku , zimna woda ok 8 łyżek , 2 łyżki oliwy z oliwek.
Humus znany jest w Egipcie , Jordanii , Izraelu ale podobno najlepszy zjemy w Palestynie a skoro Palestyna to owoc granatu .
Można jeść z grzankami , falafelem ale równie dobrze sprawdzają się warzywa. Naszą gotową pastę polewamy oliwą i dodajemy pestki granatu , orzeszki pinii . Podobno prawdziwy humus jest nieskazitelnie gładki , a smakiem przenosi nas do krainy 1000 i 1 nocy . Osobiście uważam że prawdziwy humus pochodzi z domowej manufaktury każdego z nas , w końcu jesteśmy mistrzami prawda ?!!
kalarepka i papryczka świetnie się sprawdzają.
Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz