czwartek, 23 grudnia 2021

Rybka lubi pływać

 Cześć..

Oczywiście nie chodzi mi o napoje wyskokowe ale o zalewę pomidorowo octową , całość nie przysporzy nikomu kłopotu a efekt końcowy zadowoli biesiadników. Wystarczy że kupimy filety naszej ulubionej ryby ok 1,5 kg jaką kto lubi pamiętajmy jednak , że nie każda ryba nada się do octu bez skóry może się po prostu rozpaść.

Tuszki pokroić na kawałki doprawić solą i pieprzem klasycznie...Smażymy na zdrowym tłuszczu i przekładamy do rondelka.

Przestudzone filety zalewamy chłodną zalewą...
Zalewa jest prosta ogon makreli wystarczy tylko :

- 0,5 szklanki octu spirytusowego 
- mały keczup
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5 szklanki oliwy
- cebula ( ile chcecie ja uwielbiam marynowana cebulkę )
- cukier dla równowagi Wasze smaki
- liść laurowy
-ziele angielskie
-2 szklanki wody
Całość łączymy kociołku smakosza :) doprawiamy wg. uznania i po wychłodzeniu zalewamy rybki



Po dwóch dniach rybka jest gotowa. Wiem zdjęcie nie oddaje świetnego smaku ale ...błogosławieniu którzy nie jedli a uwierzyli .. :) smacznego 
Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz