Cześć...
Wyobraźcie sobie małą chińską wioskę .W oddali widać pracujących na polach ryżowych rolników, którzy z uporem i systematycznością sadzą ryż brodząc po kolana w wodzie. Na wiejskich podwórkach słychać śmiech i krzyk dzieci , które bawią się goniąc koty i kaczki. Powoli nachodzi wieczorna mgła. Z otworów w dachach domostw unosi się dym , to żony rolników szykują dla nich wieczorną strawę . Na kamiennych stołach wyrabiają ciasto z pszenicy i wody aby były miękkie i elastyczne, Ich córki w tym samym czasie przygotowują farsz do pierożków dim sum , bo to one będą bohaterem kolacji. Wystarczy mielone mięso połączyć z drobno posiekanymi krewetkami , imbirem , sosem sojowym oraz dymką , ostrości nada drobno posiekane chili. Małe kawałki farszu wielkości orzecha owijamy w ciasto pozostawiając górę otwartą- taki mały koszyczek. Po izbie rozchodzi się zapach sosu do pierożków przygotowany ze sosu sojowego , imbiru ,chili, dymki , sosu sezamowego oraz octu ryżowego. Na palenisku bulgocze woda zagotowana w woku a na nim stoi bambusowy parownik. Układamy jeden obok drugiego i nakrywamy, po 10 minutach są gotowe. Czas zacząć wieczorny posiłek ..Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz