Cześć...
Tortilla to placek kukurydziany lub pszenny wypiekany na sporych patelniach. Pochodzenie tych wspaniałych placków przypisuje się Meksykowi. Jest to podstawa wielu potraw tamtego regionu. Wystarczy tortille napchać smacznymi dodatkami i mamy gotowy posiłek.
Dziś nasz zawijaniec zaprzyjaźni się :
- tortilla ( gotowa ze sklepu )
-polędwiczki z kurczaka
- panko
-ogórek świeży
-pomidory
-papryka
-kukurydza
-mix sałat
-awokado
-ser mascarpone
-limonka
cebulka
-sos chili lub sriecha
Tortille można lekko podpiec. Mięso z kurczaka zamarynować w przyprawach wg. uznania ja robię to w przyprawach do kurczaka na sucho po 2 godzinach panierować w jajku i panko - smażyć na złoto.Z mascarpone , awokado i limonki robimy gęsty sos którym smarujemy naszą tortillę. Ogórek pociąć we wstążki dodać paprykę , będzie chrupko , sałata skropione sokiem z limonki nada świeżości, pomidor i kukurydza słodyczy. No ale skoro Meksyk i tortilla potrzebny jest ostry akcent i tu na scenę wpada chili lub sos sriricha.
Wszystko układamy wg uznania i zwijamy w trąbkę ...
Ktoś powie , ale panko to Japonia , mascarpone Włochy , sriricha to Azja ..to gdzie ten Meksyk? :)
Smaki wszystkich krajów łączcie się :) Ważne żeby smakowało .
Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz