niedziela, 14 listopada 2021

Tortilla

 Cześć...

Tortilla to placek kukurydziany lub pszenny wypiekany na sporych patelniach. Pochodzenie tych wspaniałych placków przypisuje się Meksykowi. Jest to podstawa wielu potraw tamtego regionu. Wystarczy tortille napchać smacznymi dodatkami i mamy gotowy posiłek.

Dziś nasz zawijaniec zaprzyjaźni się :
- tortilla ( gotowa ze sklepu )
-polędwiczki z kurczaka
- panko
-ogórek świeży
-pomidory
-papryka
-kukurydza
-mix sałat
-awokado
-ser mascarpone
-limonka
cebulka
-sos chili lub sriecha
Tortille można lekko podpiec. Mięso z kurczaka zamarynować w przyprawach wg. uznania ja robię to w przyprawach do kurczaka na sucho po 2 godzinach panierować w jajku i panko - smażyć na złoto.
Z mascarpone , awokado i limonki robimy gęsty sos którym smarujemy naszą tortillę. Ogórek pociąć we wstążki dodać paprykę , będzie chrupko , sałata skropione sokiem z limonki nada świeżości, pomidor i kukurydza słodyczy. No ale skoro Meksyk i tortilla potrzebny jest ostry akcent i tu na scenę wpada chili lub sos sriricha.
Wszystko układamy wg uznania i zwijamy w trąbkę ...

Ktoś powie , ale panko to Japonia , mascarpone Włochy , sriricha to Azja ..to gdzie ten Meksyk? :)
Smaki wszystkich krajów łączcie się :)  Ważne żeby smakowało .
Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz