poniedziałek, 3 maja 2021

Grana Padano

 Cześć..

Każdy kto choć troszkę zna Włochy wie , że słynie ten kraj z mnogości zabytków , dobrej kuchni , doskonałych deserów , pysznych win oraz cudownego sera. Dziś tak dla przypomnienia Grana Padano . Co oznacza ta nazwa ? Nic innego jak ziarno , tak ziarno dlatego , że odznacza się bardzo dużą ziarnistością im starszy tym to ziarno bardziej widoczne, człon Padano oznacza dolinę rzeki Po. Nazwa Grana Padano została zatwierdzona 1955 roku a od 1956 posiada certyfikat oryginalności i zastrzeżoną nazwę . Prawdopodobnie pierwsze tego rodzaju sery produkowali w średniowieczu cystersi .Produkcja sera to czyste mleko krowie , podpuszczka i sól gdzie następnie ser dojrzewa ok 2 lat w temp. 15-20 stopni w dobrze wentylowanych piwnicach. Jak juz wspominałem im starszy ser tym bardziej jest ziarnisty a skórka staje się twarda i ciemna. Niepowtarzalny smak sprawił , że odnalazł się on doskonale w kuchni .

Grana Padano jest nośnikiem bogactw takich jak lizyna , leucyna , tyrozyny , cynk , miedz , fosfor.. zawartość tłuszczu wynosi 32% . Porcja 100 gram zawiera 384 kcal..33 gramy białka ..28 gram tłuszczu. Ser ten warto przechowywać w lodówce samotnie ponieważ może łapać inne zapachy . Z czym łączyć ? Idealnie pasuje do makaronu , ser i makaron to podstawa i klasyka kuchni włoskiej. Do dań zapiekanych .Jako posypka wykończenie innych potraw , jako dodatek do zup. Ciekawostką jest że ser Grana Padano nie zawiera laktozy

Warto o nim pamiętać i nie mylić z jego bratem Parmezanem , chociaż są podobne różnią się ...

Na dziś to tyle... Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz