Cześć ...
Włoch ciąg dalszy ..Ravioli to nic innego jak pierożki nadziewane Ricottą z parmezanem , szpinakiem.
Proste ciasto, szybkie wykonanie pełna paleta smaków. Przedstawiam autorki przepis na włoskie pierożki .Ciasto : 200 g mąki + 2 całe jajca + szczypta soli + łyżeczka oliwy + 2 łyżki gorącej wody . Samo wyrobienie ciasta jeżeli stawiamy na siłę naszych rąk jest wymagające , musi być ono zwarte , elastyczne .Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na ok pół godziny .
Farsz : użyłem białego sera twarogowego typu włoskiego 250 g + grana padano starte na drobne wiórki ok.100 g + żółtko z jednego jajka + pieprz , sól uwaga grana jest sam w sobie słony... wymieszać .
Sos : pomidory pelati + oliwa + sól + pieprz+ cukier bez zbędnego udziwniania - proste jest smaczne . Im mniej tym więcej ..
Cisto wałkujemy na paski i nakładamy kulki farszu wielkości jajka przepiórki
zawijamy nasz farsz pamiętając aby wycisnąć nadmiar powietrza..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz