wtorek, 18 maja 2021

Ravioli

 Cześć ...

Włoch ciąg dalszy ..Ravioli to  nic innego jak pierożki nadziewane Ricottą z parmezanem , szpinakiem.


 Proste ciasto, szybkie wykonanie pełna paleta smaków. Przedstawiam autorki przepis na włoskie pierożki .Ciasto : 200 g mąki + 2 całe jajca + szczypta soli + łyżeczka oliwy + 2  łyżki gorącej wody . Samo wyrobienie ciasta jeżeli stawiamy na siłę naszych rąk jest wymagające , musi być ono zwarte , elastyczne .Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na ok pół godziny .

Farsz : użyłem białego sera twarogowego typu włoskiego 250 g + grana padano starte na drobne wiórki ok.100 g + żółtko z jednego jajka + pieprz , sól uwaga grana jest sam w sobie słony... wymieszać .

Sos : pomidory pelati + oliwa + sól + pieprz+ cukier bez zbędnego udziwniania - proste jest smaczne . Im mniej tym więcej ..


 Cisto wałkujemy na paski i nakładamy kulki farszu wielkości jajka przepiórki 

zawijamy nasz farsz pamiętając aby wycisnąć nadmiar powietrza..


Gotować w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.
Proste prawda .Życzę udanej zabawy i smacznego .
Na dziś to tyle... Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz