poniedziałek, 10 maja 2021

Parmezan

 Cześć..

Dziś król sera czyli Parmezan...

Geograficznym sercem Parmezanu jest region Emilia- Romania obejmujący obszary na południe od rzeki Pad , wokół włoskich miast : Parma, Reggio Emilia , Modena , Bolonia , Mantua. To włąsnie w tych miejscach wytwarza się Parmezan czyli po włosku parmigiano reggiano we Włoszech parmezan jest traktowany jako zdrowy przysmak  , bogaty w sole mineralne i witaminy ... chętnie podawany dzieciom , a także sportowcom. W każdej restauracji we Włoszech starty świeżo parmezan jest podawany do dań z makaronu. Oczywiście najlepszy parmezan wywodzi się z regionu Emilia - Romania .

Jak powstaje parmezan... .świeże poranne mleko jest mieszane z odtłuszczonym mlekiem z poprzedniego dnia, mieszankę podgrzewa się w miedzianym kotle . Następnie dodaje się podpuszczkę w celu wywołania fermentacji . Po 15 minutach , kiedy wytworzy się rodzaj skrzepu , należy  go rozbić tak aby uzyskać małe kawałeczki wielkości ziarna. Wszystko ponownie się podgrzewa , ziarna łącza się ze sobą , odseparowując płyn , a ziarno opada na dno kotła. Powstałą masę podnosi się na lnianej tkaninie i dzieli na dwie części układając do drewnianych form. Kolejny etap to zanurzenie sera w wielkich wannach z solanką , gdzie pozostaje przez 3- 4 tygodnie , po czym trafia do suszarni . Podczas pierwszych 6 miesięcy 40- kilogramowe formy parmezanu są obracane raz na tydzień. Ser jest sezonowany w 3 etapach : młody sezonowany 12 - 18 miesięcy , Stary sezonowany około 24 miesiące , Bardzo stary sezonowany około 36 miesięcy .

Parmezan idealnie się nadaje do przygotowania ze surowymi warzywami , jak pomidorki koktajlowe , seler naciowy...doskonale się się odnajduje w sałatkach ..


Na dziś to tyle... Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz