Nawet nie wiecie jak łatwa jest zupa z cebuli i do tego jaka pyszna ..
Przepis jest prosty a najdroższe jest chyba wino i tak potrzeba :
- cebula ok 0,5 kg
- masło 150 g
- białe wino wytrawne 0,5 l
- bulion wołowy 1,5 l
- mąka 12 g
- sól , pieprz
- ser Gruyere 100 g
- bagietka
Cebulkę pokrojoną w piórka smażymy w lekko spalonym maśle ( podgrzewać masło tak długo , aż na dnie pojawią małe ciemne " kuleczki " ) wtedy dodać cebulę i mocno ja usmażyć .
Aby nie popłakać się przy szatkowaniu cebulki , należy ją kroić od strony szczypiorku , część korzeniową odkrawamy na samym końcu .....sprawdzone ...działa ...
Pod koniec dodać mąkę i jeszcze lekko dusić .
Dodać wino i zredukować 50 %.
Zalać bulionem wołowym i gotować 8-10 minut w szybkowarze , doprawić solą i pieprzem.
Zasypać serem , podawać z grzankami z bagietki.
Oczywiście interpretacja przypraw zależy od Was samych.
To najbardziej prosta wersja zupy cebulowej jaka istnieje ...
Wierzcie mi na słowo ,że pycha...
Zdjęcie nie oddaje w pełni smaku i wyglądu ...
na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz