niedziela, 29 grudnia 2019

brownie czekoladowe

cześć...

Święta , święta i po świętach ,ale przed nami Nowy Rok i karnawał więc kulinarnych uciech ciąg dalszy grunt to się nie poddawać :)
Dziś czekoladowy foundant będzie nam potrzeba dla 6 osób:

- cukier biały 105 g
- masło 188 g
- czekolada ciemna 70% 10 g
-czekolada mleczna 30 % 90 g
- jajka całe 4 szt
- żółtka 4 szt
- mąka 25 g

 Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej.
W misce wymieszać jaja z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem , dodać mąkę ...masa zgęstnieje co będzie dawało się odczuć przy mieszaniu .. :)
Przelać do małych miseczek wysmarowanych masłem.
Kiedy będziecie mieszać jajca i dolewać rozpuszczoną czekoladę nie może być ona za gorąca bo wyjdzie Wam czekoladowy omlet.
Można gotową masę przed wylaniem do foremek włożyć na pół godziny do lodówki.
Osobiście foremki obsypuję lekko cynamonem , ale to kwestia smaku ...
Piec ok 10 min w temp.180*C.
Efekt końcowy ....pycha...
Osobiście lubię z bitą śmietaną ...
Nie jestem mistrzem fotografii , ale wierzcie mi na słowo warte grzechu ...

na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz