niedziela, 22 grudnia 2024

Łosoś pomarańczowy

Cześć...

Idą święta, spotkania rodzinne i śpiewy kolęd, śmiech dzieci i moc prezentów. Choinka miga światełkami, na stole opłatek i moc potrawaw.
Dziś proponuję Wam łososia w pomarańczach. Potrzeba dzwonki łososia. Oddzielamy kręgosłup i ości. Jeden bok naszej rybki odkroić skórę od mięska. Następnie zwijamy w krążek tak aby oddzielona cześć skóry zamykała nasz krążek. Teraz należy obwiazać nicią aby się nie rozpadło. Sól, pieprz, czerwona papryka. Można upiec na patelni lub w piecu. Czas? Zależny od wielości ryb, trudno określić... Tak na oko 😀.. Na drugiej patelni wlewam zmiksowaną pomarańczę, garść żurawiny suszonej, 1.5 cm imbiru. Odparować. Na uzyskanym pure położyć rybę przewiązaną dla ozdoby szczypiorem. Całość dekorować kiełkami. Pyszne, zdrowe, łatwe, niedrogie. Smacznego... Udanych pomysłów kulinarnych..
Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz