Cześć..
Kuchnia azjatycka kusi barwami, smakami i zapachami . Jest w miarę prosta , niedroga a z przygotowaniem potraw poradzi sobie każdy. Pamiętajmy jednak że niektóre przyprawy są bardzo wyraźne w smaku dlatego bez szaleństw.
Dziś do kuchni zapraszamy:
- wołowina ok.400 g miałem mieloną łopatkę
- kapusta pak choi
-imbir kawałek
-cebula szalotka
-sos rybny zamiast soli
-papryka
-makaron ryżowy
-pędy bambusa
-marchew
-olej sezamowy
-rzepa biała
-grzyby mun
- groszek cukrowy
Warzywa dobrze jest wcześniej pokroić w paseczki. Z mielonego robimy mini klopsiki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy posiekaną cebulkę, czosnek, imbir . Po minucie pokrojoną w ćwiartki kapustę pak choi . W między czasie zalewamy wrzątkiem makaron niech się robi . Na tym etapie dodajemy marchew i rzepę . Teraz wpada sos rybny , makaron który zdążył zmięknąć . Grzyby mun dodają smaku , a papryka, groszek i pędy bambusa chrupkości , Warzywa muszą być chrupkie . Całość podkręca sos sezamowy ok łyżki . Na koniec dodajemy wołowinę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz