cześć...
Dziś wspomniana wcześniej Jambalaya...potrawa cajunska z elementami kuchni hiszpańskiej i afrykańskiej...
Bardzo prosta potrawa podstawą której jest ryż,papryka,pomidory....to od początku
Będziemy potrzebować :
- 2 duże piersi kurczaka
- 200 g ryżu
- puszka pomidorów krojonych
- duża cebulka
- zielona pietruszka
- sól
- pieprz
- kilka pieczarek
- 2 ząbki czosnku
-0,5l bulionu ( jaki chcecie )
- czerwona papryka
Cebulkę pokroić w kostkę jaką chcecie i podsmażyć na patelce ,wcześniej zamarynowana pierś kurzęca ( troszkę pieprzu , soli , wędzonej papryki , sos sojowy zamiast soli , łyżka zielonej pokrojonej pietruszki ) i do cebulki dodajemy wspomniany biust kurzęcy,pieczarki..
Lekko poddusić i dodać ryż ..zalać bulionem niech się dusi ,aż wymięknie .. :)
Doprawić po swojemu na sam koniec dodać pokrojoną paprykę ,,zgasić gaz czy wyłączyć prąd na czym kto gotuje ...papryka ma być chrupka , na wierzchu posypać posiekaną zieloną pietruszką
powiem krótko ...pycha
Wersja Jambalaja zależy od nas ta była drobiowa , ale można dodać warzywa , ryby co chcecie , kiedyś była szykowana z tego co było obecnie dostępne na rynku lub co i kto zdołał upolować czy złowić..
Proste,szybkie,tanie.smaczne .zdrowe...
W przygotowaniu zimny sos do mięsa ....
na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz