niedziela, 23 września 2018

kociołek leniucha

cześć..

dziś coś na szybki przegląd igloo ( lodówki ) ..wystarczy mieć ok pół kg łopatki .. 2-3 marchewki...pietruszkę ..kawałek selera ..boczuś wędzony ..pieczarki ..cebulki..czosnek...kawałek białej kapusty.ziemniaki .. chrzan....i szklankę dobrego pół wytrawnego czerwonego wina...

Cebulka i boczuś trafiają do kociołka jak się troszkę wytopi tłuszczyk i zrobią się lekko złote skwareczki można dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i tu dajmy czas aż mięsko będzie takie już prawie ...prawie miękkie ok godzinki ...i tu niespodzianka jak mięsko się obsmaży można dodać dwie trzy łyżeczki od herbaty chrzanu ze słoiczka ale bez octu...po  wspomnianym czasie nadszedł czas na pozostałe smaki ...kapusta poszatkowana ..marchewki ,,,seler ...pietruszka ...czosnek ..
Niech się wszystko razem dusi i przechodzi swoimi smakami i aromatami...
Jedyne przyprawy których używam to sól ( pamiętajmy że boczek jest już słony ) pieprz ..majeranek i troszkę koperku  kapusta i ziemniaki lubią koperek...
Warzywka to szybka sprawa...
Kwestia proporcji jak zawsze do Waszej własnej inicjatywy :)
Smaczne,proste,w miarę szybkie w przygotowaniu i nie drogie..efekt końcowy zaskakuje i jest wart odkrycia !!!
Zapytacie a gdzie wino ???? Wino jest dla kucharza na poprawę humoru :):)
na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz