Jak kulinarna wieść niesie, tatar podobno powstał kiedy hordy tatarów przemierzały stepy dawnego królestwa polskiego, wkładając pierwej kawałek końskiego mięsa pod siodło. I tak ubite mięso zmieszane z potem konia miało stanowić jakoby posiłek wojownika. Czy to prawda, czy to bajka sami przecież wiecie, że w kuchni wszystko jest możliwe. Prawda jest taka że wspomniany tatar powstał w dawnej Francji z mięsa konskiego w ubogich dzielnicach. Dlaczego konina!? Ponieważ biedy nie było stać na nic innego. Dziś tatar podawany jest z polędwicy wołowej ewentualnie z rozbefu. Starannie rozdrobniony kawałek polędwicy o 100 g , posiekany na mikro kawałki doprawiamy cebulką, kaparami, solą, pieprzem, kropelką oliwy i żółtkiem jajka surowego, korniszonem.Jezeli ktoś nie lubi surowego jajka jak odwiedzin szwagierki może jajko ugotować na miękko i dodać takie żółtko efekt będzie podobny. Wszystko starannie wyrobić w miseczce. Podawać na avocado, samo sote, na grzance. Super przekąska między posiłkami, idealna przystawka, doskonale się sprawdzi na imprezie. Pamiętajmy tylko aby zachować świeżość składników w końcu mówimy o surowych produktach.
P.S
Avocado świetnie się dopasowuje do surowego mięsa. Smacznego.
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz