Cześć...
Są ,są ,są w końcu pojawiły się jagody , małe niesforne kulki z lasu , pracochłonne w zbieraniu ale jakże smaczne i bogate dla naszego zdrowia . Cieszmy się nimi ,świeżymi póki jeszcze rosną .Jagody mają genialny wpływ na nasze oczy, serce a również wspomagają terapię anty rakową . Zajmijmy się jednak jagodami w kuchni . Smak tego małego owocu z bitą śmietaną znają chyba wszyscy , pierogi ? no chyba mało kto nie jadł . Szybkie w przygotowaniu , smaczne i zdrowe . Dwie szklanki mąki i pół kostki masła zmieszać z gorącą wodą nie wrzącą ale gorącą ile zabierze . Wyrobić na jednolitą masę , a tak powstałą kulkę zostawić na chwilkę niech odpocznie . Wałkować , wycinać szklanką kółeczka i do środka jagody zawijać falbanki na brzegach . Ile jagód ? Około 0,5 kilograma . Umyć dobrze odsączyć , można delikatnie rozgnieść dodając łyżkę brązowego cukru lub miodu. Gotować aż wypłyną na wierzch . Podawać polane śmietaną . Samo ciasto choć proste może być odporne na wałkowanie ,jednak nagrodzi nam wysiłek jego wspaniały lekki smak . Smacznego. Prawdziwy smak lata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz