Cześć...
Po świątecznej rozpuście czas na coś lżejszego , ale również smacznego . Spring rollsy czyli sajgonki bez smażenia znane w Chinach oraz Azji Południowo-Wschodniej . To nic innego jak rodzaj " naleśnika " zawijanego z papieru ryżowego ( wstępnie należy go lekko namoczyć i czekać aż zmięknie ) nadziewanego różnego rodzaju chrupiącymi składnikami , pieczołowicie pokrojonymi w słupki. Mowa tu o świeżym ogórku , papryce , kiełkach , młoda dymka , mięta. Jako wypełniacz makaron ryżowy , dla dodatkowych smaków awokado i pokrojona marchew . Doskonale odnajdzie się tu rzodkiewka czy też japońska rzepa . Aby nasze zmysły zwariowały do końca i było bardziej smacznie do zestawu dołączymy smażone krewetki , paluszki surimi , kawałki ryb . Na koniec do towarzystwa pozostaje nam zaprosić sos słodko-kwaśny , albo sos zrobiony samodzielnie z 4 łyżek sosu sojowego , 4 łyżek wody . 2 łyżki octu ryżowego , cukru trzcinowego do smaku , soku z limonki, płatków chili i czosnku i odrobiny prażonego sezamu. Ilości dobieracie wg. gustu. Proste , tanie , szybkie , zdrowe.. Smacznego dobrej zabawy , niech moc smaków będzie z Wami.
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też.
Pyszności 😋
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń