sobota, 11 marca 2023

Ramen Kuby

 Cześć...

Dziś dla odmiany przedstawię nie swój przepis a mojego kolegi z pracy - Kubusia - o którym pisałem przy okazji prezentacji Curry Sary . Ramen to nic innego jak gęsty od smaków i zapachów rosół ,bulion z kilku rodzajów mięsa z dodatkami . Pochodzenie ramenu przypisuje się Japonii , ale tak po prawdzie pochodzi on z Chin . Podstawą dobrego ramenu jest mięso i w naszym przypadku będzie to:

- porcja rosołowa z kaczki

- porcja rosołowa z kury

- około 1 kg łopatki



Wszystko wrzucamy  do kociołka ( takiego sporego kociołka ) dodając kapustę pak choi ( 1 -3 sztuk w zależności od upodobań ) , całkiem sporo włoszczyzny , laska cynamonu , gwiazdka anyżu , czosnek z łupiną całą głowę - przeciąć na pół , 2 kawałki imbiru wielkości kciuka pokroić w słupki niech odda co najlepsze , grzyby mun lub inne byle nie pieczarki , sos rybny, sos sojowy do smaku. Zalać wodą niech się dzieje magia przez 5 godzin. Po tym czasie można podawać w miseczce wraz z makaronem do ramenu , poszarpaną łopatką , kiełkami fasoli , pędami bambusa , jajkiem , dymką ,karmelizowanym kawałkiem boczku. Nasze podniebienie wybuchnie gamą smaków , zmysły oszaleją a kubki smakowe będą krzyczeć JESZCZE !!! Życzę miłej zabawy z kuchnią Azji ...Niech moc smaków będzie z Wami.

Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz