sobota, 5 listopada 2022

Placki z kalafiora

Cześć...

Zupełnie tak samo jak placki z ziemniaków, cukinii czy dyni można zrobić placki z kalafiora. Kalafior jak się okazuje doskonale pasuje do wielu potraw. Znalazł się doskonale w zupie, na gęsto jako dodatek do mięsa, jako stek, idealny na surowo w sałatkach czy jako przegryzka w formie pikla. Ale, ale jest równie smaczny w postaci placka. Jednak tym razem podamy je bez cukru jak w plackach ziemniaczanych. Cukier tu pasuje jak chrzan do tortu czekoladowego. 😀. Żeby wszystko się udało zaprosimy :
Pana kalafiora ok 350 g, następnie trzeba się dogadać z kurą żeby oddała jajco, z domowego mieszka trzeba wyskrobać 2 do 3 łyżek mąki pszennej około, po Sól skoczymy do Wieliczki a pieprz przywieziemy z Indii, zielony koperek można wyrwać z doniczki ( wiem szybciej będzie wszystko kupić w sklepie) dodaję jeszcze biały serek wiejski lepiej nam wszystko zwiąże 😀. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach, pokroić zielony koperek ile lubicie dodać jajco i wymieszać z mąką ( masa jak na placki kto robił ten wie a kto nie robił informuję taki klaster do fugowania) Sól, pieprz. Smażyć na oleju roślinnym na złoto osuszyć na ręczniku papierowym. Podawać z kwaśną śmietaną posypane szczypiorkiem, albo z sosem Tzaziki,albo posypać parmezanem, albo z czym tam kto lubi. Smacznego. Pamiętajcie że w kuchni ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia, może ktoś wpadnie na inny, zaskakujący sposób podania kalafiora. Można dodatkowo dać 2 łyżki posiekanych bardzo drobno orzechów włoskich.
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchwać i tych dbających o linię też.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz