Cześć...
Sernik a właściwie jogurtownik dlatego , że zamiast sera użyjemy gęstego jogurtu .
Ale po kolei , do naszego wypieku zapraszamy
4 jajca oddziel żółtka od białek , utrzyj żółtka z 100 g cukru , po ok 10 minutach gdy nasze jajca się zrobią prawie białe dodaj 100g mąki kukurydzianej ( jest lekka , bez glutenu i nada ładny kolor ) dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę cukru waniliowego no i naszego bohatera czyli gęsty jogurt u mnie to był skyr 400 g ok .
Ubite na sztywno białka dodaj do pozostałej masy lekko mieszając , niech będzie puszyście.
Wymieszane składniki wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i do pieca nagrzanego do 170 stopni ..piec ok.30 minut sprawdzać patyczkiem , po wypieczeniu pozostawić w piecu na około 30-40 minut jest szansa że nie opadnie :)
Przestudzone ciacho posypać pudrem cukrowym :)
Podawać zgodnie z własną fantazją , z bitą śmietaną i truskawkami ... jak lubicie..
Zajadać ze smakiem , nie patrzeć na kalorie w końcu to jogurt czyli dietetycznie hahahha
Stopień trudności 2 średnio trudne , koszt ok 35 pln czas z przygotowaniem 60 minut Smacznego i dobrej zabawy.
na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz