niedziela, 23 stycznia 2022

Ciastka sycylijskie

 Cześć..

Dzisiaj zostaniemy jeszcze  w klimacie słonecznej Italii a konkretnie na Sycylii. Podobno ta wyspa była domem dla mafii , ale .... my zajmiemy się jedzeniem a ciemnie interesy zostawmy innym :)

Do naszych ciastek zaprosimy do zabawy :



-300g mielonych migdałów
-200g cukru pudru
-1 łyżkę miody
-3 białka
-kilka kropel olejku waniliowego
Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą aż się ładnie połączy , a następnie na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie łyżeczką nabieramy małe porcje i formujemy kulki wielkości dużego orzecha laskowego i lekko zduszamy. Część naszych ciastek można zostawić w stanie naturalnym ,część oprószyć cukrem pudrem , a inne przyozdobić kleksem z konfitury u mnie to były figi. 

Z podanych proporcji wyjdą dwie blaszki , zostawcie mały odstęp bo ciastka urosną troszkę.
Pieczemy w nagrzanym piecu 180 stopni 15 minut , dłużej lepiej nie bo będą sucharki..

Proste , smaczne i niedrogie koszt ok 35 pln stopień trudności 1 . Zakładam ,że całkowity czas przetrwania tych ciasteczek w naszych domach nie przekroczy 1 doby :):)...

Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linię też .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz