poniedziałek, 11 stycznia 2021

Karmelizowana cebulka

 cześć..

Cebula ? co o niej wiemy oprócz tego , że wyciska łzy , ma swój aromat i szczypie w język .

Zalety cebuli są znane i wykorzystywane od wieków. Stanowi ona nie tylko składnik wielu dań, wzbogacając ich smak, ale przede wszystkim jest pełna wartości odżywczych. Jej niewątpliwą zaletą jest niska kaloryczność, co czyni ją znakomitym dodatkiem do dietetycznych kanapek, sałatek lub zup. Nawet, jeżeli nie lubimy jej spożywać na surowo, warto sięgać po nią w różnej postaci, np. ugotowaną, smażoną lub duszoną. Dzięki temu będziemy migli wykorzystać jej wszystkie, niezwykłe właściwości. Wartość energetyczna jednej średniej wielkości cebuli to tylko ok. 40 kcal. Poza tym znajdziemy w niej ok. 1,10 g białka, 0,10 g tłuszczu i ponad 9 g węglowodanów. Dodatkowo cebula to również źródło błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego i przyspiesza procesy metaboliczne. Cebula zawiera również liczne mikroelementy, m. in. Selen, wapń, fosfor, żelazo, siarka i cynk niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Dziś dla odmiany cebula karmelizowana , która znajdzie zastosowanie w kanapkach, burgerach, jako dodatek do mięs aż po wszelkie tarty..

Będziemy potrzebować:

- 4 średnie cebule

- 4 łyżki octu jabłkowego

- 50g masła

-tymianek do smaku

- 3 listki laurowe

-2 łyżki brązowego cukru

- 6 ząbków czosnku

Cebulkę kroimy na  pół, na patelni rozgrzać masło dodać tymianek listki laurowe , dolewamy ocet 100ml wody cukier, potrząsamy całością . Kładziemy naszą cebulkę rozcięciem w dół, dodajemy czosnek całość obsypać solą morską oraz pieprzem. Przykryć patelnie i dusić cebulki aż zmiękną ok 10 -15 min następnie zdejmij pokrywkę i poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Od czasu do czasu ruszać patelnią żeby się nie przypaliło..

Jak wcześniej mówiłem super dodatek do wielu potraw..
Polecam szczególnie odwróconą tarte ..wg Jamie Oliviera z reszta pomysł na karmelizowaną cebulkę pochodzi z jego książki "WEGE" , którą bardzo polecam..
Wierzcie mi, że tak przygotowana cebulka wybuchnie Wam w ustach nowymi smakami , aromatami a kubki smakowe wejdą na wyżyny kulinarnych doznań... :) 
Koszt całości niski , może z 20 pln...

Na dziś to tyle... Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i też.  


ych co dbają o linie t

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz