cześć..
Cebula ? co o niej wiemy oprócz tego , że wyciska łzy , ma swój aromat i szczypie w język .
Zalety cebuli są znane i wykorzystywane od wieków. Stanowi ona nie tylko składnik wielu dań, wzbogacając ich smak, ale przede wszystkim jest pełna wartości odżywczych. Jej niewątpliwą zaletą jest niska kaloryczność, co czyni ją znakomitym dodatkiem do dietetycznych kanapek, sałatek lub zup. Nawet, jeżeli nie lubimy jej spożywać na surowo, warto sięgać po nią w różnej postaci, np. ugotowaną, smażoną lub duszoną. Dzięki temu będziemy migli wykorzystać jej wszystkie, niezwykłe właściwości. Wartość energetyczna jednej średniej wielkości cebuli to tylko ok. 40 kcal. Poza tym znajdziemy w niej ok. 1,10 g białka, 0,10 g tłuszczu i ponad 9 g węglowodanów. Dodatkowo cebula to również źródło błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego i przyspiesza procesy metaboliczne. Cebula zawiera również liczne mikroelementy, m. in. Selen, wapń, fosfor, żelazo, siarka i cynk niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dziś dla odmiany cebula karmelizowana , która znajdzie zastosowanie w kanapkach, burgerach, jako dodatek do mięs aż po wszelkie tarty..
Będziemy potrzebować:
- 4 średnie cebule
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 50g masła
-tymianek do smaku
- 3 listki laurowe
-2 łyżki brązowego cukru
- 6 ząbków czosnku
Cebulkę kroimy na pół, na patelni rozgrzać masło dodać tymianek listki laurowe , dolewamy ocet 100ml wody cukier, potrząsamy całością . Kładziemy naszą cebulkę rozcięciem w dół, dodajemy czosnek całość obsypać solą morską oraz pieprzem. Przykryć patelnie i dusić cebulki aż zmiękną ok 10 -15 min następnie zdejmij pokrywkę i poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Od czasu do czasu ruszać patelnią żeby się nie przypaliło..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz