sobota, 19 września 2020

Kluski kładzione ...

 Cześć ..

dziś klasyka kuchni - kluski kładzione , kto ich nie zna ? a produkty są zawsze w domu.

Będziemy potrzebować:

- 0,5 kg mąki

- 1 jajco

- woda ok szklanki 

- sól

- boczek , kiełbaska ( taka wiecie lepsza ) cebulka

Mąkę wsypać do miski wbić jajco wymieszać , dodawać wodę aż całość się zrobi gęsta i plastyczna dodać szczyptę soli.Kiedy woda w garnku zacznie się gotować odrywać łyżka z ciasta kąski i nakładać do garnka warto zanurzyć łyżkę ciasto będzie lepiej odchodzić .W miedzy czasie przygotować okrasę dla naszych klusek ...na patelni podsmażyć boczuś z kiełbaską i cebulka pokrojone w kostkę .....Na to wszystko dodajemy nasze kluski ..wymieszać można posypać zieloną pietruszką ..do tego gotowana kiszona kapusta ...

Ktoś powie że tłuste , niezdrowe.....może i tłuste , ale dobre , syte ...za 10 - 15 lat okaże się że wszystkie dzisiejsze diety bardziej szkodzą od dawnej sprawdzonej kuchni babci..

na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz