Cześć
Witam Was po przerwie wakacyjnej i chociaż pogoda i żar z nieba nas nie oszczędzają zapraszam na kolejne odsłony .
Dziś pierogi z mięsem !!!
Będziemy potrzebować na farsz;
- ok 0,5 kg mielonej łopatki
-przyprawy sól, pieprz , majeranek co kto lubi
-jajco
- czosnek
Ciasto:
-0,5 kg mąki
-0,5 kostki masła
- mleko ile zabierze ..:)
Mąkę wsypać do miski i dodać rozpuszczone masło i mleko ( ciepłe mocno ) wyrobić na jednolitą masę odłożyć na kilka minut niech odpocznie wałkować na cienko i wykrawać krążki - ja to robię szklanką Farsz wymieszać nakładać na krążki i zamykać . Gotować jakieś 10 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię wody.Sposób podania ? Hmm jedni lubią ze skwarkami inni jedzą z gęstą kwaśną śmietaną.Osobiście zrobiłem 50 sztuk przekonany ,że będą dwa obiady ,ale jak to zwykle bywa okazało się że jest za mało :) Ciasto wychodzi miękkie i dobrze smakuje chociaż przy wałkowaniu jest odporne na naszą presję i stawia opór ... :)
na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz