sobota, 15 sierpnia 2020

Pierogi pycha ...

 Cześć

Witam Was po przerwie wakacyjnej i chociaż pogoda i żar z nieba nas nie oszczędzają zapraszam na kolejne odsłony .

Dziś pierogi z mięsem !!!

Będziemy potrzebować na farsz;

- ok 0,5 kg mielonej łopatki

-przyprawy sól, pieprz , majeranek co kto lubi

-jajco

- czosnek


Ciasto:

-0,5 kg mąki

-0,5 kostki masła

- mleko ile zabierze ..:)

Mąkę wsypać do miski i dodać rozpuszczone masło i mleko ( ciepłe mocno ) wyrobić na jednolitą masę odłożyć na kilka minut niech odpocznie wałkować na cienko i wykrawać krążki - ja to robię szklanką Farsz wymieszać nakładać na krążki i zamykać . Gotować jakieś 10 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię wody.Sposób podania ? Hmm jedni lubią ze skwarkami inni jedzą z gęstą kwaśną śmietaną.Osobiście zrobiłem 50 sztuk przekonany ,że będą dwa obiady ,ale jak to zwykle bywa okazało się że jest za mało :) Ciasto wychodzi miękkie i dobrze smakuje chociaż przy wałkowaniu jest odporne na naszą presję i stawia opór ... :)


na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz