poniedziałek, 9 marca 2020

Gołąbki a la lazania

cześć..

Dziś coś inaczej , być znacie już ten przepis i dokonuję kulinarnego plagiatu , ale smaków nigdy za wiele , każdy dodaje swoje przyprawy iiiii... mamy coś nowego .
Gołąbki w odsłonie a la lazania ...nie zawijane , ale przekładane.
Będziemy potrzebować:

- mielone mięsko z łopatki ok 3/4 kg
-cebulka
- czosnek
- majeranek
- pieczarki kilka sztuk
- pieprz
- bułka ziarnista z prażonymi pestkami słonecznika
- mleko do namoczenia bułki
- jajco
 - ryż 2 paczuszki
- pietruszka zielona pęczek
- suszone pomidory
- kapusta biała
Pieczarki i cebulkę podsmażyć , pomidorki pokroić na cząstki dodać pietruszkę i drugą część cebulki pokrojonej w kostkę tym razem surową ..proporcje ????
Tradycyjnie zależne od Waszych smaków i upodobań ..
Wszystko razem wymieszać , osobiście dodaję pół szklanki wody mineralnej niegazowanej ...można dodać bulion lub rosół co podbije smak .
Dno brytfanki wykładamy liśćmi kapusty wcześniej sparzonymi..
Układać farsz przekładając warstwy liśćmi kapusty ...w końcu lazania :)
Dobrze jest dodać na górę ze dwa liście dodatkowo ponieważ mogą się lekko przypiec
Do piekarnika na 180* na około 40 minut

Efekt końcowy zachwyca ...osobiście podaję z kleksem z kwaśnej śmietany ...
Proste ,pyszne,nowe ,dla każdego ..
Pamiętajcie kuchnia to dobra zabawa ...
na dziś to tyle ...pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych co dbają o linię też

2 komentarze: