niedziela, 16 czerwca 2024

Zupa rybna ucha

Cześć...
Ucha to nic innego jak gęsta aromatyczna zupa rybna, pochodząca z kuchni rosyjskiej. Nazwa ucha pochodzi od słowa jucha oznaczającego wywar. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Praktycznie są dwie szkoły gotowania tej zupy. Pierwsza zakłada ugotowanie z warzywami małych rybek a następnie odcedzeniu wywaru i przetarcia przez sito wspomnianych rybek i dodaniu do gorącego wywaru kawałków różnych gatunków ryb i  podgotowaniu ok 20 minut. Doprawic solą pieprzem, czerwona słodką papryką. Podawać z cząstkai cytryny. 
Druga szkoła zakłada ugotowanie wywaru z warzyw następnie wkładamy do gorącego bulionu warzywnego kawałki 3 może 4 gatunków ryb (łosoś, dorsz, szczupak, karaś) dostępne i te co lubimy. Odszumowac w razie potrzeby. Doprawić solą i pieprzem. Dodać czerwona paprykę słodką oraz ostrą. Możne również dołożyć paski świeżej czerwonej papryki. Podawać posypane koprem z kawałkiem cytryny. Jeżeli ktoś ma ochotę może zupę podawać z kawałkami ziemniaków, ale jak kto lubi.
Polecam nie tylko na święta, smacznego. 
Pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz