Pan burak okrągły czerwony jegomość który gości w naszych domach od wieków w różnych postaciach od gotowanej, przez upieczoną do surowej włącznie,ale pamiętajmy też o sokach i kieszonkach. Sok z kiszonego buraka posiada liczne właściwości zdrowotne, doskonale wpływa na układ jelitowy i sercowy. Jest nośnikiem wielu ważnych dla zdrowia związków :
Witam iny A, K, C, E
Foliany
Potas, wapń, żelazo, magnez
Betanina
Sok z kiszonych buraków uzupełnia kwas foliowy, Potas.Pierwszy raz piłem Sok z burakojagody w moim ukochanym Azylu. Pani Dorota poczęstowała nas swoim wyrobem i od razu pokochaliśmy z żoną ten smak. Burak, czosnek, koper,gdzies daleko listek laurowy a można dodać jeszcze seler. Tak czy siak bardzo, bardzo smaczne.
I można jeszcze długo pisać o czerwonym jegomościu bo zalet posiada bez liku. Jak zrobić Sok? Podobnie jak kiszone ogórki nie ma nic trudnego a korzyści są ogromne. Ale musi być też ale... Sok z buraka z uwagą powinny pić osoby z kamieniami nerkowymi, z dną moczanową ze względu na szczawiany jakie ten napitek w sobie niesie.
Zdjęcie jest z neta ponieważ pięknie oddaje zdrowotne cechy naszego grubaska. Smacznego, dobrej zabawy i niech moc smaków będzie z wami.
Na dziś to wszystko pozdrawiam wszystkich co lubią łasuchować i tych dbających o linie też.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz